vineri, 18 mai 2012

În magazinul de jucării

M-am rătăcit de curând într-un magazin de jucării, din acela de galerie comercială de hypermarket, cu vânzări de top, cel mai probabil. Speram să reușesc să găsesc rapid un cadou pentru o zi de naștere, dar după niciun minut am simțit nevoia să ies la aer. De pe rafturi mă priveau niște păpuși cu păr roșu, galben sau negru (și nu roșcat, blond sau brunet), sufocate în cutii roz aprins, mașini cu telecomandă care îmi asurzeau urechile fără să fie pornite și niște roboți hidoși, reprezentanți ai unor specii menite să ne dea nouă, oamenilor, coșmaruri.
După ce mi-am revenit din șoc, m-am gândit că ce am simțit a fost aproape ca un atac de panică. Ce se întâmplă cu piața jucăriilor? De ce să le oferi unor ființe pline de bucurie și liniște așa niște obiecte? Cum să nu te gândești ce efecte pot avea aceste așa-zise jucării asupra copiilor?
Apoi, am fost în parc. Aproape imediat, o mamă i-a oferit Sânzianei un pistol cu lumini și sunete, iar o alta se întreba cum e posibil ca o tricicletă roz - a se înțelege pentru fetițe - să imite o mitralieră? Și totuși, i-o cumpărase copilului ei și pot presupune că îi schimba și bateriile. Dar pentru băieți de ce ar fi fost acceptabil același zgomot?
Pe drum spre casă, m-am gândit de ce sunt așa de agresată de întâmplări de genul ăsta. Și noi avem casa cucerită de jucării, mult prea multe pentru câte poate asimila un copil. Nu avem doar păpuși textile, ci și câteva de plastic. Chiar și mașini se plimbă pe podeaua noastră din sufragerie și, pe vremuri, ne asurzea un elicopter. I s-au terminat însă bateriile, a mai avut săracul și un accident și apoi a plecat la atelierul de reparații. În multe momente, însă, îmi dau seama că preferăm joaca fără jucării. Să cântăm, să povestim, să desenăm, să luăm la rând cărțile.
Există locuri în care se găsesc și multe lucruri frumoase, de folosit în joacă. Dacă vreți să faceți un cadou (nu neapărat nouă :D) în altă culoare decât roz/albastru, care să nu lumineze și să urle neapărat și care să nu riște să sperie sărbătoritul, aruncați un ochi prin magazinele noastre preferate, fizice și virtuale: Boribon, Jucării din lemn și Casa Retro.

Un comentariu:

Bianca spunea...

Aceeasi parere o am, de asemenea pentru desenele animate actuale, alte "nenorocite" si ... cat despre jucarii, si hidoase si nu te poti apropia de el, ca pret!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...