joi, 23 iunie 2011

S de la Sânziana

Grea hotărâre aceea de a pune un nume copilului. Cu Lara ne-am decis după ce am născut-o și, dacă n-ar fi trebuit făcute formalitățile, poate că am mai fi zăbovit. Până la urmă, eu așa simt - că trebuie întâi să ajungi să-ți cunoști măcar un pic copilul ca să îi poți alege un nume nimerit.
Cu Sânziana hotărârea am luat-o cu o seară înainte de naștere, alegând dintr-o listă scurtă cu două variante. În buna tradiție, negocierile pentru al doilea nume (Elena) s-au prelungit însă după naștere, până când ne-am lovit de comanda tăioasă a asistentei: „Mie să-mi spuneți ce să scriu aici!”.
Dar astăzi, pentru că tocmai intrăm în Noaptea Sânzienelor, vreau să scriu despre cum a ajuns Sânziana să fie propunerea mea pe lista scurtă. Totul a început în joacă, cu combinația de litere din numărul de la mașină. Celorlalte elemente le găsiserăm o semnificație și ne mai rămăsese de acoperit S-ul. A apărut atunci ideea să-i găsim bebelușului din burtică un nume cu S, deși nu știam încă nici dacă avea să fie fată sau băiat. Când am eliminat această necunoscută, procesul de selecție a intrat și el în linie dreaptă.
Prea multe variante de nume feminine care să înceapă cu S nici nu sunt, dar bătălia era strânsă între Smaranda și Sânziana și existau susținători și pentru Silviana. Și apoi, într-o după-amiază de vară cu aer greu, de furtună, am simțit că am ales. M-am dus după Lara la grădiniță și când am intrat în clasă copiii cântau despre o fată Sânziana și dansau. Era multă veselie în atmosferă. Lara era și ea foarte implicată în joc, dar când m-a văzut m-a luat și pe mine la dans.
Am cerut educatoarelor cuvintele cântecului și am aflat că povestea Sânzianei e foarte asemănătoare cu cea a Albei-ca-Zăpada: un vrăjitor îi oferă un măr otrăvit, care o adoarme pe loc. Animalele încearcă în zadar să o trezească, căci doar Făt-Frumos poate să înlăture vraja. Bineînțeles, la finalul cântecului apare și acesta, o sărută pe Sânziana, care se trezește, și toată lumea e fericită.
Pusă în cuvinte, întâmplarea își pierde din emoție. Îmi amintesc că n-a fost ușor să-l fac pe Bogdan să înțeleagă de ce am simțit că numele acesta s-a agățat de mine. Cântecul îl am însă scris și de fiecare dată când îl fredonez știu că Sânziana va aduce multă bucurie celor din jurul ei.

4 comentarii:

Dina spunea...

Ha, numai tu puteai sa scrii atat de frumos. La multi ani fapturii tale luminoase si frumoase Sanziana, sa fie sanatoasa si implinita!

Mama spunea...

Multumim de urare!

Silvi spunea...

Ahaa. Acum stiu de ce nu suntem tize.:)E o poveste frumoasa si pusa in cuvinte de tine m-a emotionat. E un motiv mai bun decat "semnele" din ecografie:P. Va pup. La multi ani, Sanziana! Stiti ce va doresc!

Mama spunea...

Uitasem de faza cu ecografia :)) Am cautat acum in dosarul de sarcina - scizura Silviana... Multumim pentru ce ne doresti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...