Articolul lor - care poate fi citit aici - mi-a dat de la început o informaţie tristă: suntem printre ultimele ţări dintr-un şir de 37 în funcţie de numărul orelor petrecute de mame pentru creşterea copiilor, conform unei statistici a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Apoi, a continuat şi mai trist. O doamnă psiholog zice aşa: „Chiar dacă legătura dintre mamă şi copil începe încă din viaţa intrauterină, până la şase-opt luni copiii nu pot recunoaşte figurile celor din familie, iar nevoile lor sunt legate în primul rând de îngrijirea fizică imediată. Apoi încep să recunoască mama şi să aibă tot mai mare nevoie de ea şi din alte puncte de vedere”. Părerea mea de mamă este că doamna psiholog habar n-are ce vorbeşte. Cum să nu te recunoască copilul până la 6-8 luni? Cum să aibă doar nevoi fizice?
Urmarea e dureroasă de-a dreptul: „[...]îngrijirea copilului este externalizată către o bonă sau bunici. Dacă acela este momentul când a încetat şi implicarea în viaţa copilului, mai devreme sau mai târziu mamele ajung să fie măcinate de regrete dureroase.” Nu înţeleg, îmi pare rău. Da, ştiu că există femei care se întorc la serviciu - mai devreme sau mai târziu, dar de mame a căror implicare în viaţa copilului a încetat speram să nu citesc într-un astfel de articol.
Mai sunt citate câteva doamne manager care se bat singure pe umăr spunând că ele se dedică vieţii de familie seara, în weekenduri şi în vacanţe. Cam ca toată lumea, nu? Doar că doamnele recunosc, pe alocuri, că, de fapt, ceea ce le defineşte este serviciul şi nu felul în care îşi cresc copiii.
Din sufrageria mea plină de jucării mă aşteptam să citesc în acest articol despre cum o grămadă de femei îşi abandonează vechile servicii după ce devin mame pentru că nu mai pot lucra cu jumătăţi de măsură. Pentru că îşi doresc un job în care să pună o pasiune sinceră. Despre cum maternitatea le dă aripi, iar asta de cele mai multe ori echivalează în plan profesional cu antreprenoriatul. Ceea ce nu e rău deloc pentru economie. Şi mai ales, poate fi un subiect bun pentru o revistă de business.
3 comentarii:
da, da, exact asta asteptam si eu. Mai ales ca era si usor de facut documentarea pe subiect..ca au tot aparut in online mame=antreprenor..
Poate au pastrat unghiul asta pentru un subiect viitor:)
Pai ia vezi, poate le sugerezi sa se apuce de treaba :)))
in curand nu cred ca mai au cu cine...
Trimiteți un comentariu